Senioringeniør
- Tromsø
atol@norceresearch.no
+47 918 61 923
NORCEs forskningsfly – hva kan det brukes til?
Fra høsten av kan forskere og forskningspartnere ta i bruk NORCE sitt forskningsfly. Flyet har plass til 3-4 personer og nyttelast på 150 kg.
Hvem kan bruke forskningsflyet?
Forskningsflyet og infrastrukturen er tilgjengelig for bruk både internt i NORCE og i samarbeidsprosjekter med andre partnere. Flyet er til daglig stasjonert i Tromsø, men kan brukes i et stort geografisk område både i og utenfor Norge.
Kilde:
Rune Rolvsjord, NORCE
Forskningsflyet er stasjonert i Tromsø.
Hvilke typer forskning kan flyet brukes til?
Noen eksempler:
- Hav – kartlegging av havfarge og algeoppblomstring, samt ressurskartlegging (feks calanus).
- Skog- og landbruk - presisjonsjordbruk (kartlegge behov for vanning og gjødsling), kartlegge omfanget av plante- og skogsykdommer, måle tilvekst i skog (CO2 kvotehandel) og taksering av skog/biomasse
- Beredskap - flom, snøkartlegging, samhandling m/droner (feks ved søk og redning)
- Reindrift - kartlegge vegetasjon og beiteforhold, kartlegge is/islag i forbindelse med reinflytting eller reintelling
- Luft –podder kan monteres på vingene for sampling av luft/partikler (kartlegge langtransport av karbon, strålevernsensorer etc)
I tillegg til rene forskningsoppdrag vil flyene kunne brukes til validering av satellittdata og for å teste instrumenter som skal opp med satellitt. Flyene kan også teste sensorteknologi som kan tilpasses droner.
Hvilken type utstyr er installert?
Flyet er et Vulcanair P68C som ferdig instrumentert vil ha plass til 3-4 personer og ca 150 kg nyttelast. Nåværende nyttelast omfatter:
- Hyspex hyperspektral avbilder med 32 grader synsfelt.
- PhaseOne medium format RGB kamera.
- GNSS Applanix POS AV 510 navigasjonssystem.
- 4G modem
Hvilken kompetanse kan NORCE bidra med?
NORCE har en unik kombinasjon av forsknings- og operativt personale med kompetanse i hele kjeden fra plattformvalg og instrumentering til prosessering. Våre spesialister på måleteknologi vil samarbeide med forskere med domenekunnskap om riktig strategi for innhenting av data. Data samles inn og analyseres i sanntid slik at flytiden utnyttes effektivt og justeringer kan gjøres underveis.
Forskningsflyet på Svalbard
I tillegg til flyet i Tromsø har NORCE også installert en rekke instrumenter på Lufttransport Dornier-flyet stasjonert i Longyearbyen, som en del av SIOS-InfraNor-prosjektet. Lufttransport-flyet er verdens første passasjerfly med høyoppløselige sensorer og avansert kommunikasjonsutstyr man vanligvis bare finner ombord i satellitter. Flyet er konfigurert til å innhente flyfoto og hyperspektrale fjernmålingsdata i tillegg til den normale transportoperasjonen. Flyet flyr regelmessige flygninger fra Longyearbyen til Ny-Ålesund og Svea, samt rundt 20 flyvninger i året til Stasjon Nord på Grønland.
Nåværende nyttelast omfatter:
- Hyspex hyperspektral avbilder med 32 grader synsfelt
- PhaseOne medium format RGB kamera
- GNSS Applanix POS AV 410 navigasjonssystem
- Radionor CRE2-179-UAV bredbåndsradio (5.862 GHz)
- Kongsberg Seatex AIS-300
Ta kontakt med oss hvis du er interessert i mulighetene for å bruke flyet i ditt prosjekt.
Kontakt
Avdelingsleder Observasjonssystemer
- Tromsø
rust@norceresearch.no
+47 934 16 169