Forskerne våre sendte klart signal til politikere om miljøtilstanden i norske fjorder og vassdrag
Hovedbudskapet fra forskerne på årets LFI-dag var klart: Vi må handle. Tilstanden i norske vassdrag og fjorder er kritisk og dette har alvorlige konsekvenser for fisk, bunndyr og hele økosystemet.
Kritisk tilstand i norske vassdrag og fjorder
Første innlegg sto forsker Gaute Velle for. Han forklarte hvorfor vi skal bry oss om bevarings- og restaureringsbiologi.
– Vi har diverse naturtyper i ferskvann som er rødlistet og utsatt for mange trusler. Regulering, landbruk, næringstilførsel, forsuring, grøfting og drenering påvirker elvene våre. 27 prosent av alle ferskvannsdyr er truet. Det tilsvarer 230 truede arter i ferskvann i Norge. Fisk, krepsdyr og snegler er noen av dem
Det har blitt gjort mange tiltak for å forsøke å gjenopprette vassdrag og fjorder på Vestlandet og i Norge, men likevel er tilstanden ikke bra.
– Tiltakene funket og diversiteten ble holdt frem til 2010, men 2010 var vendepunktet. Dagens tiltak overskygges av intensivert menneskelig påvirkning. Tilstanden er på vei nedover, forklarte Velle og la til
– Dette må vi snu. Vi må innføre miljøvennlig vannføring, jobbe hardt for å forbedre vannkvaliteten, beskytte og restaurere habitater, forvalte enkeltarter, hindre spredning av fremmede arter og intensivere overvåkingen for å se om tiltakene fungerer.