Nye mønstre –trygg oppvekst er et prosjekt som prøver ut nye metoder og måter å samarbeide på for å hjelpe familier som har lav inntekt og motvirke at neste generasjon får samme utfordringer som voksne. I prosjektet skal en familiekoordinator hjelpe familier som har lav inntekt og utfordringer knyttet til blant annet arbeid, utdanning, bolig og deltakelse i fritidsaktiviteter.
Forskningsprosjektet skal undersøke effektene av denne måten å arbeide på. Hva koster tiltaket familiekoordinator –og hvilken gevinst gir det for samfunnet, for familienes livskvalitet, helse og husholdningsøkonomi når tjenester koordineres og ses i sammenheng?
Prosjektets hovedmål er å utvikle virkningsfull modell for helhetlige og koordinerte tjenester til familier med vedvarende lavinntekt. Prosjektet har følgende delmål.
Delmål 1: Kvantifisere og forstå effekter av innovasjonen.
Delmål 2: Tilpasse innovasjonen til bruk i kommuner med ulik størrelse og organisering av tjenester.
Delmål 3: Identifisere og utvikle elementer som bør inngå i Nye mønstre i ordinær drift.
Tilknyttet hovedprosjektet er delprosjektet «Helseopplysninger i nye mønstre» utviklet. Dette delprosjektet har som mål å forstå sammenhengen og utviklingen mellom helse og sosioøkonomi blant familier som deltar i Nye Mønstre. Dette delprosjektet vil kunne gi viktig informasjon om hvordan tjenester til familier som strever med lavinntekt bør utformes når vi ser helse og sosioøkonomi i sammenheng.
Delmål 4: Forstå sammenhengen og utviklingen mellom helse og sosioøkonomi blant familier som deltar i Nye Mønstre.