Ny metode skal forbedre nøyaktighet i strålebehandling av kreft
Forskere har utviklet en metode som skal forbedre behandlingspresisjonen for pasienter som skal ha strålebehandling i bekkenregionen.
En stråleterapeut måler opp området på en pasient som skal bestråles ved Haukeland universitetssjukehus. Nå har forskere ved Haukeland universitetssykehus, Universitetet i Bergen og NORCE utviklet en mer nøyaktig metode for bestråling av kreft i bekkenområdet.
Hensikten med strålebehandling er å gi en stråledose som er stor nok til å ramme kreftsvulsten, men som skader minst mulig friskt vev. Behandlingsplan lages før behandlingen starter og forblir uendret for de aller fleste. Men det kliniske området er ikke statisk – det forskyver seg i løpet av behandlingen. Før behandlingen starter er det ukjent hvor mye området beveger seg for den spesifikke pasienten.
Planen må derfor være mest mulig robust, og det settes derfor en margin rundt området som skal stråles. Dette for å sikre at området som skal stråles mottar tiltenkt dose og for å ta høyde for at organer beveger på seg i løpet av behandlingen.
Samme sikkerhetsmargin for alle
Den vanlige tilnærmingen er å utvide det kliniske området med en margin som er besluttet å sikre mot usikkerhet for flertallet av pasientene. Denne metoden skiller ikke mellom pasienter som har stor eller liten bevegelse.
En mer robust populasjonsmodell
Ved å undersøke over 400 CT-bilder av tidligere prostatakreftpasienter, håper forskerne å kunne utvikle en mer robust populasjonsmodell som skal gi en mer realistisk beskrivelse av bevegelse.
- Hensikten er å forbedre presisjonen. Populasjonsstatistikk for organbevegelse kan forutse sannsynlige bevegelsesmønstre, slik kan vi generere mer intelligente marginer, forteller Andreas S. Stordal, forsker i NORCE.
En forbedring av marginene vil både kunne føre til større dose til svulst og mindre dose til friskt vev.
Tilpasses respondentene
Noen kreftpasienter responderer bedre på strålebehandling enn andre. Dersom man har mulighet til å differensiere gode og dårlige respondenter tidligere i løpet av strålebehandling, kan også dosen av strålebehandling tilpasses hver enkelt pasient.
Samarbeidsprosjekt
Prosjektet er doktorgradsprosjektet til stipendiat Øyvind Lunde Rørtveit. Andreas S. Stordal, NORCE, er veileder sammen med Liv Bolstad Hysing og Sara Pilskog fra Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen.
Prosjektet er også en del av den pågående forskningssatsingen ved Haukeland Universitetssykehus støttet av Trond Mohn stiftelse, for å forberede seg på protonterapianlegget som vil være tilgjengelig rundt 2024.
Dette prosjektet er et samarbeid mellom UiB, Haukeland universitetssjukehus og NORCE, noe som gir et tverrfaglig miljø med kompetanse og internasjonale samarbeid innen stråle- og protonterapi, statistisk modellering samt algoritmeutvikling.