Gå rett til innhold
<
<
NORCE-forskere bidrar til å kartlegge Covid-19 i den norske befolkningen

NORCE-forskere bidrar til å kartlegge Covid-19 i den norske befolkningen

Aktuelt

Publisert: 08.05.2020
Oppdatert: 27.06.2022

Andreas R. Graven

Dette forskningsprosjektet skal gi nye data, verktøy og kunnskap om spredning, endringer og hvordan Covid-19-viruset i Norge har oppført seg over tid.

Illustrasjonsfoto: Colourbox, I prosjektet skal forskerne blant annet undersøke antistoffer i blodet til et tilfeldig utvalg av mer enn 4000 personer i Norge fra 5 år og oppover., Illustrasjonsfoto - blod, <p>Illustrasjonsfoto: Colourbox</p>,

Kilde:
Illustrasjonsfoto: Colourbox

I prosjektet skal forskerne blant annet undersøke antistoffer i blodet til et tilfeldig utvalg av mer enn 4000 personer i Norge fra 5 år og oppover.

Koronapandemien bringer med seg en rekke vanskelige utfordringer.

Det er et stort behov for bedre data og ny kunnskap, for å beregne den faktiske utbredelsen av viruset i befolkningen. Og for å vurdere endringer i pandemien og hva som vil skje med viruset på lengre sikt.

Datasettet fra det nye prosjektet vil bli en viktig ressurs for epidemiologer og leger - og legge et viktig grunnlag for videre forskning.

Videre vil forskerne utvikle et visualiseringsverktøy for å identifisere områder med høy smittefare, og de foreslåtte analyseinstrumentene vil være nyttige for å forstå epidemien i Norge, og effektene av tiltak for å hindre smittespredning.

Se endringer i smitte og immunitet

Prosjektet ledes av UiT, Norges arktiske universitet i Tromsø, med Allmennmedisinsk forskningsgruppe - og NORCE som forskningspartner.

Prosjektet er nettopp innvilget støtte fra Forskningsrådets hasteutlysning om forskning på koronaviruset.

Målet er å vurdere utbredelse av Covid-19 i Norge, gjøre modelleringer av hvordan pandemien utvikler seg, samt etablere et system for å se stadige endringer i utbredelse, smittetilfeller og graden av immunitet i befolkningen.

Forskerne vil undersøke antistoffer i blodet til et tilfeldig utvalg av mer enn 4000 personer i Norge fra 5 år og oppover.

I tillegg skal deltakerne fylle ut et spørreskjema som blant annet inkluderer informasjon om arbeids- og livssituasjonen, samt reising. Denne prosedyren skal gjentas, og utviklingen av pandemien vil avgjøre hvor ofte.

NORCE koordinerer dataanalyser

Datainnsamlingen koordineres av UiT, Norges arktiske universitet, mens dataanalyse-delen vil bli koordinert av NORCE.

Filippo Maria Bianchi i NORCE sier at de nye dataanalyseverktøyene som utvikles, skal overvåke endringer i pandemien over tid, forekomst og immunitet i befolkningen.

- Maskinlæring og kompleks nettverksmodellering vil bli brukt for å forbedre vår evne til å forstå hvordan pandemien utvikler seg, sier Bianchi.

Dataanalysene utføres i samarbeid med prosjektets internasjonale partnere i Storbritannia og Italia.

Relaterte artikler

Se alle artikler

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev