Jobber for å sikre et bærekraftig samfunn
NORCE sin rolle skal være å bidra til løsninger mot et bærekraftig samfunn. For eksempel har vi et ønske om at forskning på havvind og hydrogen skal bidra til bruk av ren og fornybar energi.
Kilde:
Camilla Aadland, kommunikasjonssjef NORCE
Bilde av NORCE sin konstituerte konserndirektør Thor Arne Håverstad og Lene K. Hansen, NORCE sin bærekraftsansvarlige .
I NORCE sin strategi frem mot 2025 er bærekraftsmålene et viktig rammeverk. Vår visjon «Lidenskap for kunnskap – sammen for bærekraft» forplikter.
I strategien vår har vi derfor pekt ut fire innsatsområder hvor vi samler vår kompetanse på tvers av vår faglige organisering: Klimautfordringer, bærekraftig hav og kyst, fremtidens energi og trygge samfunn. Fremtidens energi ble vedtatt som nytt punkt i strategien i høst og erstatter bærekraftig energiproduksjon.
– Her har vi ferdigstilt vår andre bærekraftsrapport og vi har fått egen bærekraftsansvarlig Lene Kristin Hansen på lag, sier Thor Arne Håverstad, konstituert konsernsjef i NORCE.
– Rapporten er ikke mer enn en rapport. Nå er vi i starten av et langsiktig og systematisk arbeid med å kartlegge hvordan vi kan implementere bærekraft i alle våre eksisterende policyer og sikre at bærekraft inngår naturlig og integrert i hele organisasjonen sine prosesser og beslutninger. Til det arbeidet skal vi blant annet utarbeide målbare indikasjoner på hvordan redusere eget karbonavtrykk, og hvordan vi gjennom vår forskningsbedrift bidrar til å nå bærekraftsmålene. Dette skal så gi oss en egen bærekraftstrategi. Vil også legge til at som resultat av dette, vil bærekraft utgå som egen rapport for 2022. Neste bærekraftsrapportering inngår som naturlig del av årsrapport 2022.
Kjente dilemma
Bærekraftsdilemmaene blir viet stor plass i årets rapport fra oss. Bærekraftsansvarlig Lene Kristin Hansen i NORCE sier:
– Dilemmaene er ikke nye. Vi ser det i behovet for rask utbygging av nye fornybare energikilder som f.eks vind til havs. Her kan fort motsetninger mot marint vern dukke opp.
Hansen viser til det som står i rapporten «NORCE skal være en pådriver for en god og bærekraftig utvikling i form av samfunnsrelevant forskning, formidling og innovasjon. Innsatsområdene adresserer sentrale dimensjoner i bærekraftig utvikling: Klima og miljø, økonomi og sosiale forhold.»
– Det er komplekst og rommer alt, legger hun til og forklarer hvordan man nå skal jobbe opp en strategi for å skape innhold i ordene:
– For det første skal det utarbeides en strategi mot å gjøre NORCE karbonnøytral. Dersom vi skal klare det må vi opparbeide oss et representativt bilde av NORCE sitt totale karbonavtrykk. Vi har allerede klimaregnskap fra 2019 til 2021, men det mangler enkelte elementer som vi må ha med. Vi må blant annet se på hvilket karbonavtrykk all vår data lager, og samle inn avtrykk fra tokt og feltarbeid. Når et referansenivå er bestemt, vil vi utarbeide årlige mål mot redusert avtrykk frem til vi kan kalle oss karbonnøytrale.
EUs Taksonomi
Parallelt med det Hansen trekker frem skal NORCE sine aktiviteter kartlegges mot EUs taksonomi og de nye kravene som kommer fra «Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)». Denne jobben skal hjelpe NORCE med å se på hvordan våre aktiviteter påvirker og blir påvirket av klima og miljø, og hvordan NORCE bidrar til den nødvendige omstillingen i samfunnet. Taksonomien skal være et verktøy for å kunne styre investeringer mot bærekraftig innovasjoner og løsninger.
Hansen sier:
– Forskning rettet mot utvikling og innovasjon som bidrar til begrensning av klimakrisen og klimatilpasning er kvalifisert under taksonomien. Det samme gjelder forskning rettet mot karbonfangst. Vi skal derfor starte med å kartlegge hvordan vår forskning bidrar positivt eller negativt til de seks miljømålene til EU.
EUs seks miljømål er:
- Begrensning av klimaendringer
- Klimatilpasning
- Bærekraftig bruk og bevaring av vann- og havressurser
- Omstilling til en sirkulærøkonomi
- Forebygging og bekjempelse av forurensning
- Beskyttelse og gjenopprettelse av biologisk mangfold og økosystemer
Dette er for å kunne svare til EU sitt prinsipp om «Do No Significant Harm».
Intern arbeidsgruppe
Det er Hansen sammen med arbeidsgruppen for bærekraft, som skal utføre dette arbeidet. Gruppen består av Anita Vangen (Økonomi), Kristine Blanch (Innkjøp), Kristin Haug (HMS), Elin H. Hageberg (Kommunikasjon), Bianca Øren (HR), Nora-Lise Kristiansen (Eiendom), Bård Kårtveit og Ray Pritchard (Helse og samfunn), Amandine Tisserand og Torill Blix (Klima og miljø), Anders Nermoen og Jacob Grahn (Teknologi).
– Dette er en dyktig, tverrfaglig gruppe fra alle de ulike divisjonene i NORCE som kommer med ulike erfaringer og kunnskap. Når alt av kartlegging er ferdig, starter vi med å utarbeide en strategi og handlingsplaner.
NORCE Bærekraftsrapport 2021