Gå rett til innhold
<
<
Installerer vindmøller på timer fremfor dager

Installerer vindmøller på timer fremfor dager

Aktuelt

Publisert: 10.02.2022
Oppdatert: 08.08.2022

Nytt prosjektet skal utvikle konsept for bunnfaste havvindturbiner. Med den nye metoden kan vindmøller installeres på timer i stedet for dager.

Bunnfast offshore vindkraft er fremdeles vesentlig dyrere enn kraft fra fossile kilder. En stor del av kostnadene med bunnfaste vindturbiner skyldes bruk av kranskip under installasjon, vedlikehold og avvikling. Kranskipene har i tillegg betydelige CO₂-utslipp under disse operasjonene.

Illustrasjon: Colourbox, Nytt konsept for brunnfaste havvindturbiner - bra for lommeboken, bra for miljøet, teknologi for fremtiden og flere lokale arbeidsplasser, Illustrasjon: havvindmøller, <p>Illustrasjon: Colourbox</p>, Illustrasjon av brunnfaste havvindturbiner

Kilde:
Illustrasjon: Colourbox

Nytt konsept for brunnfaste havvindturbiner - bra for lommeboken, bra for miljøet, teknologi for fremtiden og flere lokale arbeidsplasser

Trenger ikke kranskip

Teknologien som skal utvikles i nytt prosjekt fjerner behovet for kranskip gjennom hele livssyklusen til en bunnfast offshore vindturbin og reduserer dermed miljøavtrykk og kostnader ved offshore vindkraft.

– Med den nye teknologien kan offshore vindturbiner installeres, vedlikeholdes og avvikles uten bruk av kranskip. I stedet for å frakte vindturbinene seksjonsvis til feltet, bygges de ferdig, testes i havn og fraktes til feltet, sier Henning Heiberg-Andersen, sjefsforsker i NORCE.

Et utriggersystem som kan installeres på skip, lektere eller rigger er kjernen i innovasjonen. Et skip med utriggersystemet installert kan frakte de ferdige vindturbinene til feltet.

Det nye installasjonskonseptet består av et utriggersystem og en tilhørende metode for direkte montering av ferdigbygde vindturbiner på fundament. Utriggersystemet kan i prinsippet også brukes til å løfte vindturbinen av fundamentet og frakte den til havn for vedlikehold eller opphugging etter endt levetid. Dermed kan store kostnader til kranskip unngås gjennom hele livssyklusen til en offshore vindturbin.

– Det går raskere å installere vindmøllene – man bruker timer og ikke dager. Kostnadene og utslippene reduseres betydelig. Da færre av operasjonene utføres til havs reduseres også risikoen for at noe skal gå galt, sier Ole-Johannes Larsen, prosjektleder i ISQ for TRiFOIL konseptet.

For å bringe det nye installasjonskonseptet nærmere realisering er det behov for forskning på hvordan låsemekanismen mellom tårn og fundament over tid påvirkes av vindturbinens vekt.

Regjeringens satser på havvind

I Regjeringens forslag til utredningsområder er det kartlagt 15 områder langs kysten av Norge. 11 av disse områdene er antatt utbygget med bunnfaste installasjoner.

– Regjeringen sitt mål er å legge til rette for at Norge har tilgang på rikelig med fornybar og rimelig kraft, slik at dette også i framtiden er et fortrinn for norsk industri og bidrar til verdiskaping og sysselsetting i hele landet, sier statsminister Jonas Gahr Støre i pressemelding om regjeringens havvindsatsing.

– Regjeringen ønsker en omfattende satsing på havvind. Dette vil gi mer kraft til den økende etterspørselen vi ser gjennom elektrifiseringen av det norske samfunnet, bidra til teknologiutvikling og kostnadsreduksjoner og utvikle norsk industri, sier olje- og energiminister Marte Mjøs Persen i pressemeldingen.

– Målet vårt er at vi skal ha lave strømpriser for folk i Norge, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Og næringsminister Jan Christian Vestre legger til at Norge har verdens beste fagarbeidere, ingeniører og leverandørindustri. - Med den kompetansen og tilgang til ren kraft har vi store muligheter til å bli en grønn industrigigant.

Det var statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, olje- og energiminister Marte Mjøs Persen og næringsminister Jan Christian Vestre som la frem regjeringens satsing på havvind 9. februar.

Fred Sodha, administrerende direktor i ISQ mener Norge kan bli først i eksport av teknologi til kystnasjoner med miljøambisjoner verden over. - Ved å flytte arbeid til land bidrar vi også til å skape flere lokale arbeidsplasser og øke sikkerhet. Vi har gode ingeniører fra offshore. De må læres opp til å tenke annerledes, sier Fred Sodha, administrerende direktør i ISQ.

Regjeringen presenterte havvindsatsingen på pressekonferanse 9. februar 2022. Regjeringen legger til rette for å realisere første fase av havvind fra Sørlige Nordsjø II. Kraften fra feltet skal sendes i kabel til det norske fastlandet.

Les pressemeldingen her

Innovasjonsprosjekt i næringslivet

Prosjektet «Utvikling av konkurransedyktig installasjonsteknologi for offshore vindparker» er et IPN-prosjekt (innovasjonsprosjekt i næringslivet), som har fått støtte fra Norges Forskningsråd. ISQ AS leder prosjektet, samarbeidspartnere er NORCE, sammen med Wergeland Base As, DNV AS og Sintef Ocean AS.

Høring av forslag til inndeling av de åpna områdene i utlysningsområde for fornybar energiproduksjon til havs.

Du finner høringen her

Relaterte personer

Henning Heiberg-Andersen

Sjefsforsker - Haugesund
henh@norceresearch.no

+47 917 54 861

Relaterte artikler

Se alle artikler

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE


Meld deg på vårt nyhetsbrev