Gå rett til innhold
<
<
For første gang gjennomføres denne framgangsmåten for politisk medvirkning i Norge

For første gang gjennomføres denne framgangsmåten for politisk medvirkning i Norge

Aktuelt

Publisert: 26.05.2021
Oppdatert: 15.06.2022

Andreas R. Graven

Tilfeldig utvalgte innbyggere i Bergen inviteres til å diskutere lokalpolitiske saker, til det som kalles en deliberativ meningsmåling. Dette opplegget har ikke vært testet ut i Norge før.

Illustrasjonsfoto: Colourbox, Bilfrie områder i Bergen er ett av to temaer som folk inviteres til å si sin mening om i prosjektet. Bildet viser veien over Bryggen, som sommeren 2020 var stengt for biltrafikk. Dette videreføres i 2021., Bil bryggen bergen, ,

Kilde:
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Bilfrie områder i Bergen er ett av to temaer som folk inviteres til å si sin mening om i prosjektet. Bildet viser veien over Bryggen, som sommeren 2020 var stengt for biltrafikk. Dette videreføres i 2021.

Det folk skal si meningen sin om, anses også for å være to av de viktigste lokalpolitiske sakene som omhandler byutviklling i Bergen i tiden fremover: Utviklingen av havneområdet på Dokken, og bilfrie områder i kommunen.

Mange har allerede fått en invitasjon fra NORCE-forskere i posten, og flere vil få det frem mot 12. juni. Da skal det avholde et møte, som vil være et digitalt arrangement på Zoom, på grunn av korona-pandemien.

Styrke folks mulighet til å påvirke politikken

Samfunnsforsker og prosjektleder Sveinung Arnesen i NORCE sier at formålet med arrangementet er å styrke muligheten for vanlige innbyggere til å kunne påvirke politikken også mellom valg.

- Vi ønsker å involvere folk i Bergen i større grad i politikken, og håper å få med 50-100 deltakere på Zoom-møtet. Jeg vil oppfordre de som har fått invitasjonen til å gripe muligheten til å få sin stemme hørt og melde seg på møtet, sier Arnesen

Jeg vil oppfordre de som har fått invitasjonen til å gripe muligheten til å få sin stemme hørt og melde seg på møtet.

Samfunnsforsker og prosjektleder Sveinung Arnesen, NORCE.

, Foto: Andreas R. Graven, Sveinung arnesen1, ,

Foto: Andreas R. Graven

Folks synspunkter som kommer fram skal følge med sakene, når byrådsleder Roger Valhammer og resten av Bergens politikere behandler dem - og fatter vedtak.

Slik fungerer deliberativ meningsmåling

Framgangsmåten forskerne benytter kalles altså deliberativ meningsmåling.

- Hovedideen bak deliberativ meningsmåling er å få vite hva innbyggerne mener når de får tenkt seg om og vurdert argumenter for og mot en politisk sak. Framgangsmåten er utviklet av kolleger fra Stanford University, USA. De skulle ha vært her under arrangementet, men må være hjemme i California på grunn av korona-pandemien, sier Arnesen.

Deltakerne på møtet skal ta stilling til forslag, bli presentert for for- og motargumenter, og diskutere sakene i mindre grupper. Gruppeledere styrer diskusjonen, og sørger for at alle får anledning til å bli hørt.

- Etter diskusjonen får de i en plenumssesjon anledning til å stille spørsmål til et ekspertpanel, som kan ha ulike meninger om sakene som diskuteres, opplyser Arnesen.

Mot slutten av arrangementet skal deltakerne også svare på en spørreundersøkelse om holdningene deres til de politiske temaene som var på agendaen.

- De samme spørsmålene svarte de på også i forkant av arrangementet, slik at man kan måle effekten av gruppediskusjonene, sier Arnesen.

NORCE-forskeren opplyser at noen også er invitert til bare å svare på undersøkelsen uten å delta på diskusjonen, slik at vi vet hva de mener som ikke har diskutert sakene med andre

Relaterte personer

Sveinung Arnesen

Forsker I, fagleder Demokrati og innovasjon - Bergen
sarn@norceresearch.no
+47 56 10 76 03
+47 995 32 496

Relaterte artikler

Se alle artikler

Hold deg oppdatert om forskning og innovasjon fra NORCE

Meld deg på vårt nyhetsbrev