Climate Futures varsler økt sannsynlighet for mild september i Norge
Mer presise sesongvarsler for klima- og værutsatte sektorer i Norge utvikles av forskningssenteret Climate Futures. Høstens første varsel peker mot en mild september for større deler av landet.
Kilde:
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Varselet for september tyder på høyere temperaturer i det meste av Norge. En mild avslutning på sommerbeitet i så fall, og positivt for innhøstingen i landbruket.
Etter en generelt solrik og varm sommer uten de store tørkeproblemer, er dette nye sesongvarselet i hovedtrekk positive nyheter for blant annet innhøstingen i landbruket.
Varselet fra Climate Futures omfatter data fra 5 varslingsmodeller. Hver av disse produserer minst 30 scenarier, slik at man har ca 200 scenarier totalt som grunnlag for dette nye sesongvarselet.
Climate Futures er et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som ledes av NORCE. Det består av sju forskningspartnere og nær 30 brukerpartnere fra offentlig sektor og næringslivet.
–Varselet vårt indikerer tydelig at september kan få høyere temperaturer enn normalt. Det er 50-76 prosent sannsynlighet for dette i mesteparten av landet, minus deler av Finnmark, sier Kolstad.
Les hele sesongvarselet for september her.
Varselet sier noe om sannsynligheten for at det blir varmere eller kaldere (og våtere eller tørrere), det angir ingen spesifikke temperaturer.
– Mest sannsynlig blir det nedbør omtrent som normalt, men med den liten overvekt av sannsynlighet for våtere enn normalt, opplyser Kolstad.
Utvikler klimavarsling for håndtering av klimarisiko
Det kan også bli mildere enn normalt i oktober, opplyser Kolstad, mens for nedbør i denne måneden er det knyttet større usikkerhet per i dag.
Sesongvarselet ble lagt fram fra et solfylt Arendal av nevnte klimaforsker Erik Kolstad i NORCE, som leder Climate Futures. Kolstad er også tilknyttet Bjerknessenteret. Han har vært til stede i flere debatter om klima på Arendalsuka.
Climate Futures bruker en rekke værvarslingsmodeller som dekker hav og atmosfære, og kombinerer med historiske data. Climate Futures skal utvikle klimavarsling fra 10 dager til 10 år fremover for håndtering av klimarisiko.
En viktig del av senterets arbeid blir å varsle når det er økt sannsynlighet for ekstreme værhendelser og -fenomener, som utgjør en alvorlig trussel mot økonomien, mot velferden vår og samfunnet som helhet.
–Vi skal hjelpe klima- og værutsatte sektorer med å håndtere den store risiko som er knyttet til vær og klima, enten det gjelder direkte fenomener som flom og tørke, eller mer overført risiko knyttet til investeringer i andre deler av verden. Vi skal også være innovative hva gjelder presentasjon av varsler og skreddersy til ulike brukere, og deres behov, sier Kolstad.
Mer om dette sesongvarselet og tidligere varsler finner du på Klimavarsling.no
PS: Kolstad kunne også fortelle at i neste uke (uke 34) holder sommeren mest sannsynlig stand i Sør-Norge, mens det blir kaldere i Nord-Norge. For hele landet vil det sannsynligvis bli ganske tørt. To uker frem ser det ut til at varmen i hvert fall tar en pause, det ligger da an til en kjøligere og våtere værtype i store deler av landet.
Climate Futures er et senter for forskningsdrevet innovasjon som ledes av NORCE. Forskningspartnerne i Climate Futures er: NHH, SNF, Universitetet i Bergen, Norsk Regnesentral, Meteorologisk institutt og Nansensenteret og Statistitk Sentralbyrå. Bedrifter og offentlige instanser i Climate Futures: BKK, Gartnerhallen, Graminor, StormGeo, Agder Energi, Tryg Forsikring, Norges Bondelag, Western Bulk, KLP, G2 Ocean, Safetec, Statkraft, Norsk Landbrukrådgiving, Searis, Eide Fjordbruk, Vestland Fylkeskommune, Viken Fylkeskommune, Rogaland Fylkeskommune, Alle statsforvalterne i Norge, representert ved Fylkesmannen i Vestland, Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet.